Pazar, Mayıs 10

Seri - Doğru

Doğruyla ilgili, artık kabul edebildiğim tek şey, süreksiz olduğudur. Gelip geçicidir özünde... Üstüne yazılır.

Kalıplarımıza uyamayız, bildiklerimize güvenemeyiz, her hangi bir şeye inanamayız. Bütün doğru bildiklerimiz, her an başka bir şey olabilirler. Artık bizi yalnız bırakabilirler ve o zaman olacak olan tek şey doğru bilinenlerini, doğru olmadıklarıdır.

Biz, hayatlarını doğruya adamış basit insanlar, içten içe öyle korkarız ki, doğruların elimizden gitmesine... o yüzden saplantılarımız vardır bizim.

Nerde olduğumuz, ne yaptığımız, aklımıza gelebilecek her şey etkiler doğruyu. Doğru bu kadar hızlı etkilenebilir bir şey olabilir mi?

Seneler önce insanın ruhuna saldıran küçük spiritler hasta ederdi bizi... Şimdiyse virüsler...

Doğru değişti...

Acaba gerçekten değişti mi?

1 yorum:

  1. Elbette değişti, ve değişecek de. Zaman mekan karmaşası içinde yaşamaya devam ettiğimiz sürece ki bu bizim doğamız, doğru da değişecek.
    Doğru, yalnızca bulunduğumuz zamanı ve mekanı içeren bir kavramdır. Sözlerim, beni tanrıcıl bir varlık olarak tanımlamasın, ama yüzyıllardır olmuş, yahut olduğu söylenmiş şeyler ışığında her şeyin mümkün olduğunu söylemek çok da yanlış olmaz.
    Ya da geçmişi işin içine hiç karıştırmadan da bu argüman rahatlıkla sunulabilir. Çünkü her an, her şeyin değiştiği, bu zamansal ve değişimsel kargaşanın içinde, bir sonraki anda neler olacağını hiç bir zaman bilemeyeceğiz. Gelecek bizler için her zaman muamma olarak kalacak ve yarın yer çekiminin bizi aynı şekilde etkilemeye devam edeceğini söylememiz de elbetteki yanlış olacak.
    Şu andan ve içinde bulunduğum mekandan bahsederken, yaşadığım her olay doğru diye adlandırılabilir, fakat bilgi hiç bir zaman sabit kalmayacaktır. 2000 yıldır canım Öklid'imin iki doğru sonsuzda kesişir aksiyomunu doğru kabul eden bizler, yarın bir gün başka bir şeyi değiştirip onu kabul etmeye devam edeceğiz. Kim bilir belki bir gün, hakikaten de, iki doğrunun sonsuzda kesiştiğini de görebiliriz. Yahut, virüslere de tekrar ruh adını koyabiliriz. (Şu an bile onları canlı varlıklardan saymıyorsak, neden olmasın?)

    YanıtlaSil