Pazar, Ekim 17

Bir cevap olarak: Elma

" Elmaya bulaşırken dikkat edeceksin, nihayetinde Adem'i cennetten kovdurandır elma, ya da başka bir deyişle; bilginin kendisidir elma..."

Elmamdan büyük bir ısırık alıp, bir yudum suyla da destekledikten sonra, başlayalım bakalım.

Elmanın tanımı şahanedir bir kere;


"Elma (Malus domestica), gülgiller (Rosaceae) familyasından kültürü yapılan bir meyve türüdür." Alıntı: wikipedi

Sizin aklınıza elma diyince "kırmızı yahut yeşil olma, yuvarlak bir görünüme sahip olma vb." gibi ikincil özellikler geliyorsa o sizin sorununuz.

Bir adet kırmızı şey bir adet kırmızı şey daha iki adet kırmızı şey eder.

"Şey"lerin birebir aynı olması gerekliliğiyle (ki bu gerekliliği daha sonra tartışacağız) bu toplama işlemi yapılabilir demek ki.

Elma, "kırmızı yahut yeşil olma, yuvarlak bir görünüme sahip olma vb." özellikleriyle ilgilenmez.
O sadece tanımı gereği, malus domestica olmasıyla ilgilenir, senin de ilgilenmen gereken odur.

Cismin kendisinin tanımında, ikincil özellik atfettiklerimiz hiç de önemli değildirler.

Herhangi bir şeyin tanımı; onun rengi, şekli, kayınçosu, evvelası, berikisi, bulunduğu yer, naber nasılsın sorusuna verdiği cevapla ilgili değildir.

Kolaylıkla: İkincil özellikler, tanımın içinde varolsalardı eğer, bunları bir daha söylemek durumunda kalmazdık. Yani?

Bir adet kırmızı elmayla bir adet yeşil elmayı toplarsan, bir adet kırmızı bir adet yeşil iki adet elma elde edersin.

Devamı, hastalığım geçtikten sonra, elmanın tadına varabildiğimde.
"Elmaya bulaşmayacaktın dostum..."
-h

1 yorum:

  1. Aslında cevabım çok basit be h, yani şimdi senin yaptığın tanım ve toplama işlemin düşünsel düzeyde değil mi? =) Elbetteki öyle. Yani pratiğe dökülebilecek, her şeyi ile belirli bir elma örneği yok karşımızda. Bu sebeple, bu yapılan tanıma göre bir kırmızı elma ile bir yeşil elmayı topladığımızda elimizde bir adet kırmızı iki adet yeşil elma oluyor fakat, yapılan tanım bu iki "elma" yı özdeş kılmıyor. Bu yapılan tanım onların ne kadar benzer olduğunu söylüyor bizlere. Yani elma dediğimiz şey ise(Malus domestica), gülgiller(Rosaceae) familyasından kültürü yapılan bir meyve türü olarak karşımıza çıkıyor ki bu da bu "şey"lerin ortak yanlarını bizlere sıralıyor. Bunların birebir aynı olduğunu söylemesine rağmen, iki tane elmanın birbirinin aynı olduğunu söyleyemiyor. Yani en nihayetinde bu elmalar ile ilgili yapılan her türlü toplama, benzemeyen yanlarının göz ardı edilmesi sonucu ile elde edilen sonuçlara götürüyor bizi. Bu da bunun yanlızca düşünsel seviyede bir işlem olduğunu, pratikte uygulanamayacağını açıklamış bulunuyor. Yardımın için teşekkürler h.

    YanıtlaSil